Jun 25, 2017

Imena Superiorovog povrća se pažljivo biraju, a evo i zašto!


U Superioru, za imena povrća najzaslužniji je naš dr Ivo Đinović koji ih uvek daje na osnovu kvaliteta i prinosa koje daju sorte i hibridi koje je stvorio.

 

Dr Ivo Đinović, osnivač kompanije Superior, tvorac je najvećeg broja sorti i hibrida povrća po kojima smo danas poznati. Kako u nauci ništa nije slučajno, tako su i imena svake paprike i paradajza veoma pažljivo izabrana na osnovu njihovih karakteristika. I zato, kada birate neku od naših sorti ili hibrida, možete lakše doneti odluku koje gajiti! 

 

Često, dok su Superiorove sorte i hibridi još u fazi razvoja i testiranja, proizvođači koji ih gaje dele svoja iskustva sa dr Đinovićem. On sluša poljoprivrednike koji neretko sa njim dele svoje oduševljenje zbog velikog prinosa i kvalitetnih plodova. Tada i nastaju imena Superiorovog povrća.

 

Paradajz Profit – najraniji hibrid paradajza kompanije Superior – za dobru zaradu

S obzirom na to da ovaj hibrid paradajza rano zri, te se može ranije i ponuditi kupcima, proizvođači mogu dobro da zarade sa njim. Ovaj ranostasan paradajz sadi se u tunelima, gaji se na zemji bez oslonca, uz kratko kolje ili u špaliru, napominje dr Đinović.

 

Paprika Ekstaza – veoma rana sorta dugih plodova – za uspeh u proizvodnji

Ova veoma rana sorta paprike kompanije Superior ima duge plodove i namenjena je za gajenje u plastenicima, te može obezbediti dobru zaradu povrtarima. Plodovi su tipa roge, slatki i ukusni, a ima ih veliki broj već u prvim berbama. I sami proizvođači kažu da „dožive estazu“ zbog tako velikog uspeha u proizvodnji.

Dr Ivo Đinović navodi: „Taj uspeh ne zavisi samo od semena. Uz pravilnu i optimalnu agrotehniku, pogotovo u tunelima, gde su uslovi tropski, vlaga je visoka, a tokom noći ne pada temperatura, paprika Ekstaza poraste i do 2m i daje ogroman broj plodova.

 

Volovsko srce – jedna od najkrupnijih sorti paradajza

„To je stari narodni naziv za krupan, srcolik i veoma ukusan paradajz roze boje, objašnjava Đinović i dodaje da je još poznat i pod nazivima kao što su kravlje srce, bivolje srce i bikovsko srce.

 

Paprika Delfina – veoma prinosna i mesnata

Ova paprika je dobila naziv po obliku ploda koji podseća na delfina. Mesnata je, svetlo zelena kada je mlada, a tamno crvena kada je u punoj zrelosti. Za nju je karakteristično to što se lako ljušti nakon pečenja i ostaje dosta mesa za jelo.

Sada kada znate kako Superiorovo povrće dobija nazive, za koje ćete se vi odlučiti?