Jun 14, 2017

Zelena, žuta ili crvena paprika? Koju kada i zašto treba jesti?


Povrće je puno vitamina i minerala koji su veoma važni kada je reč o ljudskoj ishrani. Isto važi i za paprike. Ali koja od njih je najzdravija?

 

Odgovor na pitanje koja je paprika najbolji izbor za jelo potražili smo od našeg dr Ive Đinovića, osnivača kompanije Superior. On objašnjava razliku između paprika.

Prva stavka koju ističe je magnezijum kao važan bioelement u ishrani čoveka.On se nalazi u centru molekula hlorofila, koji i daje zelenu boju paprici. Dakle, ako vam je potrebno više magnezijuma, tada ćete jesti više zelene paprike, jer na primer žute paprike ga sadrže u manjim količinama.

S druge strane, žute paprike su popularnije jer su ukusnije i slađe, jer sadrže više šećera od zelenih paprika.

 

 

Takođe, kada birate koju ćete papriku konzumirati, obratite pažnju i na to koliko je sorta paprike otporna na bolesti, kao što su bakterioze, jer otpornije sorte imaju i lekovitije plodove, ističe dr Đinović: „To je zbog toga što se agensi koji se bore protiv bolesti biljaka kroz hranu prenose i u ljudski organizam, te pozitivno deluju na zdravlje.“

Zato kada, recimo, pravite salatu, ako su u njoj paradajz – crvena boja, crni luk – bela boja i krastavac, tada ćete izabrati zelenu papriku, kako biste dobili što veće šarenilo, a samim tim i više minerala i vitamina.

 

Zanimljivo je da se na našim prostorima češće konzumira žuta paprika, dok se na primer u zapadnom, ali i u arapskom svetu u ishrani više koriste zelene paprike, pa čak i kada je reč o ljutim paprikama! Zelene paprike, objašnjava Đinović, kad sazru i pocrvene imaju više bojenih materija koje su lekoviti sastojak hrane, a kod paprika se zovu kapsantini, odnosno kod ljutih to su kapsaicini.

Sve to potiče od latinskog naziva za papriku – capsicum.

Upravo te materije su razlog zbog kojeg od Superiorove paprike Slonovo uvo, pored ajvara, možemo da pravimo i začinsku mlevenu papriku kao dodatak jelima, ističe dr Ivo.