Mar 6, 2018

70-ti rođendan Prof. Dr Iva Đinovića i 25 godina kompanije Superior d.o.o.


U nedelju 04.03.2018. na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, održana je svečana akademija povodom 25 godina postojanja kompanije Superior d.o.o. i 70. rođendana njenog osnivača, Prof. Dr Iva Đinovića

 

Ko je Prof. Dr Ivo Đinović? Šta je Superior i čime se bavi? To se moglo čuti na svečanoj akademiji, 04.03.2018. na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, posvećenoj 70. rođendanu Prof. Dr Iva Đinovića, osnavača kompanije, i 25. rođendanu od njenog osnivanja. Mogla su se videti neka od najvećih imena srpske poljoprivrede, profesori i prijatelji Prof. Dr Iva Đinovića i Superior-a.

U punoj sali Poljoprivrednog fakulteta su održani govori podrške posvećeni Superior-u i Prof. Dr Ivi Đinoviću. Govore o detinjstvu, školskim, studentskim i na kraju poslovnim danima, držali su njegovi rođaci, dugogodišnji prijatelji, bivše kolege, kolege sa fakulteta, profesori i poslovni partneri. Dva časa govora je bilo malo da se iskaže poštovanje koje su mu ukazali kroz svoje govore. Kako su držali svoje govore, sa istom energijom su pričali o Superior-u, kao kompaniji koja je zbog svojih sorti i hibrida postala jedan od najprepoznatljivijih brendova u srpskoj poljoprivredi.

 

Govore su držali:

Prof. Dr Komnen Đinović, stric Prof. Dr Iva Đinovića, profesor Rudarskog fakulteta. Dr Komnen Đinović je govorio o ranom detinjstvu Prof. Dr Iva Đinovića, njegovim počecima i porodici Đinović, kako su svi iz Proloma krenuli putem nauke.

Gospodin Velimir Stanojević, državni sekretar i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, govorio je o Superior-u kao kompaniji koja je imala zapaženu ulogu u srpskoj poljoprivredi i predstavljanju Srbije kroz poljoprivredu i njene hibride i sorte.

Gospođa Milica Mitković, predsednica Regionalne Privredne Komore u Požarevcu, govorila je o Prof. Dr Ivu Đinoviću kao studentu, osobi koja je uvek znala da oraspoloži i nasmeje kolege sa fakulteta svojim šalama. O studentski danima, životu u domu, Studenskom gradu odnosno „gradu u gradu“. Govorila je o Superior-u i njenim sortama i hibridima, o Slonovom uvu koje je nenadmašena sorta dugi niz godina.

Dr Milan Zdravković, kolega, selekcioner iz Instituta za Povrtarstvo u Smederevskoj Palanci. Kao najmlađi kolega iz perioda kada je Prof. Dr Ivo Đinović radio u Institutu. Govorio je o selekciji graškova na kojoj je Prof. Dr Ivo Đinović u Institutu. Zaostavštini koju je ostavio korz hibride i sorte, koje predstavljaju zaštitni znak Superior-a.

Prof. Dr Mališa Tošić, profesor koji je predavao Prof. Dr Ivu Đinoviću na fakultetu. U govoru i glasu Prof. Dr Mališe se moglo čuti i oseteti ogromno poštovanje prema liku i delu Prof. Dr Iva Đinovića. Govorio je o njemu kao vanserijskom studentu, koji je dobijao samo najviše ocene, uvek žedan znanja. O zalaganju Prof. Dr Ive Đinovića za povećanje otpornosti šljive na šarku i jednom o pokretaču te ideje.

Anastas Karađozov, naš partner i predstavnik u Bugarskoj. Govorio je o počecima saradnje sa Prof. Dr Ivom Đinovićem i Superior-om, a i o njihovom druženju. Podsetio nas je sve kako je počelo, šta mu saradnja sa Superior-om znači, koliko mu znači druženje i dobar odnos između porodica Đinović i Karađozov.

Mirković Mitar – Mita iz Futoga, govorio je u prvom susretu sa Prof. Dr Ivom i Superior-om, o nekim danima koji su za mlađe generacije samo istorija. Govorio je o saradnji Superior-a i Agrocoop-a.

Dipl. ing. Ivan Tupajić, zaposlen u Superior-u i saradnik Prof. Dr Iva Đinovića u selekciji. Govorio je o svom dolasku u Superior, saradnji sa Prof. Dr Ivom Đinovićem i kako on vidi Superior i njenog osnivača. Na vrlo upečatljiv način je dočarao, što kroz citate pesama, što kroz pesmu koju je sam napisao o svom mentoru, koji mu svim srcem prenosi svo znanje koje poseduje i skreće pažnju na greške koje je on napravio.

Vukoje Lukić, drugar Prof. Dr Ive Đinovića, iz Prokuplja. Govorio je o njemu kao ličnosti koja je uvek bila žedna znanja i rado se seća dolazaka Prof. Dr Ive Đinovića da uči nove stvari, bez obzira na oblast.

Anđelina Đinović, nosilac najznačajnije titule od svih i njihov najstariji predstavnik, unuka Prof. Dr Ive Đinovića. Govorila je o Prof. Dr Ivu Đinoviću kao o dedi. Vrlo kratko i jasno je dočarala kakav je on deda. Bez mnogo odlaganja, uručila mu je rođendansku torutu i time možda preuzela deo štafete porodice Đinović.

 

Na samom kraju svečane akademije, govor je održao i Prof. Dr Ivo Đinović, slavljenik i osnivač kompanije Superior. Pričao je svojim prijateljima, profesorima, kolegama sa fakulteta, poslovnim saradnicima, rođacima. Nije izostavio ni svoje zaposlene, koji ipak imaju mnogo veće mesto u njegovom srcu i već dugi niz godina su oni prijatelji, a ne zaposleni. Govor je završio zahvalnicom svima koji su bili tu da uveličaju njegov rođendan i proslave zajedničke uspehe Prof. Dr Ive Đinovića i Superior-a sa svojim prijateljima i poslovnim partnerima.

 

 

Dalje nemam šta da dodam, mogu samo da citiram profesorov citat iz knjige „Svet povrća“:

 

Od prvih koraka svoje umne delatnosti postavio sam sebi dva paralelna zadatka: raditi za nauku i pisati za narod“ - K.A. Timirjazev

 

 

 

 

 

Manojlović Miloš

Velika Plana, Superior, 06.03.2018.