Superior

Istorija

Superior je osnovan početkom 1993. godine. Porodično preduzeće osnovao je cenjeni profesor dr Ivo Đinović, selekcionar bilja, naučnik, genetičar i najpoznatiji stručnjak na prostorima jugoistočne Evrope. Kao suosnivač priključio se i njegov sin, mast. inž. polj. Nebojša Đinović, koji je danas izvršni direktor preduzeća a mlađi sin, Goran Đinović, je tehnički direktor u preduzeću.

Tokom devedesetih godina dr Đinović je, zahvaljujući svom višedecenijskom iskustvu, stvorio sorte kao što su „Slonovo uvo”, „Maraton”, „Fantom” i druge. One su proslavile brend Superior u domenu povrtarstva i potvrdile kvalitet i rad dr Đinovića. Danas je naša firma jedna od najprepoznatljivijih imena u poljoprivredi, kako u Srbiji tako i u celoj jugoistočnoj Evropi, sa više od 50 različitih sorti i hibrida u svom asortimanu. Superior danas ima veliku banku gena iz koje crpi materijal za nove sorte i hibride, neprekidno radi na stvaranju novih sorti, hibrida i unapređivanju kvaliteta postojećih.

Kao deo porodice u Superioru su se 2010. pojavila još dva brenda, a to su SUPERIOR FRUIT i SUPERIOR CORN. Superior sada može da vam ponudi svoje znanje i iskustvo pretočeno u širok asortiman proizvoda, koji obuhvata seme povrća, sadnice voća i seme merkantilnog kukuruza.

Superior d.o.o.

Superior se širi i raste konstantno od samog osnivanja. Danas firma raspolaže upravnom zgradom, centrom za kulturu tkiva od 200 m2 sa laboratorijom, magacin gotovih proizvoda od 800 m2, prodajno izložbeni salon i salu za poslovne sastanke i seminare. U doradnom centru se obavlja pakovanje sitnog i krupnog semena. Poseduje termostat za ispitivanje klijavosti, uređaj za merenje vlažnosti semena i sva semena se čuvaju u termoizolovanoj prostoriji sa kontrolisanim uslovima.

Raspolažemo sa 25 ha proizvodnih površina, dodatno u zakupu 25 ha i obimnom poljoprivrednom mehanizacijom za proizvodnju osnovnog i komercijalnog semena. Višegodišnju saradnju ostvarujemo sa preko 25 kooperanata širom Srbije.

Superior Seeds je specijalizovan za istraživanja, razvoj, proizvodnju i prodaju semena povrća. Proizvodi i distribuira semena 50 sorti i hibrida 10 biljnih vrsta. U segmentu proizvodnje semena povrća, Superior Seeds proizvodi 50% od ukupne sertifikovane godišnje proizvodnje semena povrća u Srbiji. Naše aktivnosti su u skladu sa standardima serije ISO 9000:2001.

Poverenje koje nam poklanjaju kupci vise od 20 godina navodi nas da neprekidno radimo i stvaramo nove hibride i sorte negujući balkanski ukus povrća.

Superior Fruit je direktno vezan za našu labaratoriju kulture tkiva gde se stvaraju sve naše sadnice voća. To je brend koji obuhvata selekciju i ukrštanje voćnih vrsta kao i njihovo umnožavanje u laboratoriji. Biljke se neguju u klima komorama , zatim se prenose u plastenike na aklimatizaciju, i dalje, u proizvodna polja. Superior Fruit proizvodi sadnice aronije, borovnice, brusnice, maline, jagode kao i još desetak drugih voćnih vrsta.

Superior Corn proizvodi seme ratarskih kultura, konkretno seme kukuruza. Pored kukuruza šećerca Uniona F1, proizvodimo i seme za furažnog kukuruza. Superior Corn je nastao u saradnji sa prof dr Lazarom Kojićem iz LK hibrida, jednim od najiskusnijih svetskih stručnjaka za hibride kukuruza, bivši dugogodišnji direktor Instituta „Zemun Polje“ koji je višestruko nagrađivan u svom radnom veku od strane kineske, kazahstanske i ruske vlade za izuzetni doprinos u poljoprivredi. Preduzeće danas raspolaže sa pet hibrida u klasi FAO 500 i FAO 600 koji su se pokazali sa dobrom otpornošću na sušu. Naše iskustvo u proizvodnji semena povrća i naša logistika daju nam dobru osnovu za dalji rad na ovom polju. Superior Corn u saradnji sa LK hibridima ima veliku gen banku linija kukuruza gde se ukrštanjem dobija oko 400 hibrida svake godine.

Laboratorija

Dr Ivo Đinović, čovek sa snažnom vizijom, uvideo je koliki je značaj laboratorije kulture tkiva i postao je pionir ove delatnosti u Srbiji. Tvorac najpoznatijih srpskih hibrida paradajza, crnog luka i sorte paprika, neprekidno radi na selekciji novih kultura sa željom da održi i nadmaši slavu koju je stekao sa paprikom „Slonovo uvo”. Stvaranje brenda „Srpsko seme” je njegova velika želja i san koji uspešno ostvaruje u Superioru.

Prvobitni uspesi u kloniranju podstakli su ga da započne izgradnju jedne od najsavremenijih laboratorija na Balkanu. Naša postojana orijentisanost na laboratorijski razvoj ima za cilj ubrzavanje stvaranja hibrida ali i umnožavanje voćnih sadnica.

Rad u laboratoriji ima i izražen naučni aspekt, jer vršimo brojne probe kloniranja koje omogućavaju pronalaženje što boljeg medija i uslova odrastanja mladih biljaka.

Biljke iz naše laboratorije su veoma nežne, izlaze sa formiranim stablom i korenom, ali iz uslova gde vladaju idealna vlaga i temperature, uz svetlost doziranu u strogo određenim terminima. Nakon toga, biljke provedu određeno vreme u kontejnerima sa specijalnim supstratom u plastenicima sa zasenom, provetravanjem i kompjuterski regulisanim navodnjavanjem. Na ovaj način omogućava im se da se priviknu na spoljne uslove i odrastu u skladu sa temperaturnim režimom koji vlada na otvorenom prostoru. Po završetku ovog pripremnog perioda sadnice se presađuju u saksije ili idu u rasadnik gde čekaju svog konačnog vlasnika.

Superior tim

Razlika između uspeha i neuspeha je efikasan tim.

Superior tim povezuje zajedničke vrednosti a to su timski rad i inovativnost. Vrhunski stručnjaci su jedan od naših najvažnijih resursa. Naš Superior tim broji trenutno preko 50 zaposlenih: dva akademika, 12 inženjera, 8 menadžera, oko 30 radnika i preko 30 sezonskih radnika. Uspeh preduzeća se zasniva na dugogodišnjem radu i na saradnji sa 15 kooperanata iz cele Srbije. Zajedno smo prešli neverovatan i dug put dok smo stvorili današnji Superior. Sada smo uvereni da vam možemo pružiti više: kvalitetniju selekciju, efikasniju uslugu i mnoga načina kako da unapredite vašu proizvodnju.

Nebojša Đinović, Mast.inž.polj.

CEO/Direktor
nebojsa.djinovic@superior-seeds.com

Prof. dr Ivo Đinović

Selekcionar/Breeder
ivo.djinovic@superior-seeds.com

Goran Đinović, Inž.polj.

CTO/Tehnički direktor
goran.djinovic@superior-seeds.com

Biljana Milanović

Dipl. inž. polj.
Član stručnog tima - selekcija
biljana.milanovic@superior-seeds.com

Nenad Nikolić

Dipl. biol.
Šef laboratorije
nenad.nikolic@superior-seeds.com

Aleksandra Ilić

Mast. biol.
Član stručnog tima - selekcija
aleksandra.ilic@superior-seeds.com

Ivan Tupajić

Mast. inž. polj.
Član stručnog tima - selekcija
ivan.tupajic@superior-seeds.com

Vladeta Janićijević

Inž. polj.
Agro-tehnički savetnik
vladeta.janicijevic@superior-seeds.com
Tel: +381 65 30 80 900

Milutin Jocić

Inž. polj.
Konsultant za voćarstvo
milutin.jocic@superior-seeds.com

Marija Danilović

Šef komercijale
marija.danilovic@superior-seeds.com

Rade Aleksić

Dipl. inž. polj.
Komercijalista jug
rade.aleksic@superior-seeds.com
Tel: +381 64 8 214 565

Mila Dragićević

Komercijalista zapad
mila.dragicevic@superior-seeds.com
Tel: +381 64/ 8 214 563

Suzana Mitrović

Inž. polj.
Šef logistike
suzana.mitrovic@superior-seeds.com

Ljiljana Manić

Dipl. ekon.
Šef knjigovodstva
knjigovodstvo@superior-seeds.com