PAPRIKA

Capsicum annuum L.

„Gajeći spontane genotipove paprike, svedoci smo neprekidnih promena u nasleđu pojedinih osobina. Koristeći kontrolisanu hibridizaciju za proizvodnju F1 i narednih generacija, u stanju smo da odaberemo niz dobrih genotipova koji su rezultat rekombinacije gena roditelja čime se neprekidno poboljšava proizvodnja korišćenjem novih sorti i hibrida.“

Dr Ivo Đinović
glavni selekcionar u Superioru

KAPIJA
ZAŠILJENA
BABURA
BABURA
ŠIPKA
ROGA
PARADAJZ
PAPRIKA
KAPIJA
ZAŠILJENA
BABURA
BABURA
ŠIPKA
ROGA
PARADAJZ
PAPRIKA

SLONOVO UVO

Za dobar ajvar gaji ovu kultnu, slatku, mesnatu papriku mase do 200 g koja visi na bujnoj biljci. Pored svojstvene kukice na vrhu, videćeš da plodovi sa 2 ili 3 komore iz zelene prelaze u crvenu boju, i dostižu prečnik u središnjem delu do 12 cm, a dužinu i do 20 cm. Primetićeš da je veoma otporna na bolesti, naročito TMV i da brzo prevazilazi stres izazvan olujom ili gradom. Nikad te neće ostaviti bez roda koji ćeš prodavati na tezgama ili kao sirovinu prerađivačima.

Tip kapija
180 – 220 g
Slatka
Otvoreno
EU sertifikat

SLONOVO UVO

Za dobar ajvar gaji ovu kultnu, slatku, mesnatu papriku mase do 200 g koja visi na bujnoj biljci. Pored svojstvene kukice na vrhu, videćeš da plodovi sa 2 ili 3 komore iz zelene prelaze u crvenu boju, i dostižu prečnik u središnjem delu do 12 cm, a dužinu i do 20 cm. Primetićeš da je veoma otporna na bolesti, naročito TMV i da brzo prevazilazi stres izazvan olujom ili gradom. Nikad te neće ostaviti bez roda koji ćeš prodavati na tezgama ili kao sirovinu prerađivačima.

Tip kapija
180 – 220 g
Slatka
Otvoreno
EU sertifikat

LENKINA

Sa ove slabo bujne biljke kratkih internodije braćeš jako brojne viseće plodove, slatke i poprilično mesnate i krupne – duge oko 20 cm i široke 7­10 cm. Zatim ćeš je po želji upotrebiti svežu ili prerađivati u filete, kao mladu svetlozelenu i/ili zrelu crvenu. Bez obzira na fazu zrenja, plodovi će imati visoki sjaj i to bez ljubičaste prevlake od antocijana. Zadiviće te njena krupnoća čak i pred kraj sezone.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatv./Otvor.

LENKINA

Sa ove slabo bujne biljke kratkih internodije braćeš jako brojne viseće plodove, slatke i poprilično mesnate i krupne – duge oko 20 cm i široke 7­10 cm. Zatim ćeš je po želji upotrebiti svežu ili prerađivati u filete, kao mladu svetlozelenu i/ili zrelu crvenu. Bez obzira na fazu zrenja, plodovi će imati visoki sjaj i to bez ljubičaste prevlake od antocijana. Zadiviće te njena krupnoća čak i pred kraj sezone.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatv./Otvor.

EMINA

Najukusniji ajvar ćeš napraviti uz pomoć Emine, viseće kapije mase od 180­ – 200 g, paprike ujednačene krupnoće i idealnih proporcija. Dozvoliće ti da posle pečenja lako ljuštiš njene mlade tamnozelene ili zrele tamnocrvene plodove, gajene u zaštićenom ili na otvorenom prostoru. Pravi je hit na zelenim pijacama zbog elegantnog oblika i izvrsnog ukusa, još više izraženog posle pečenja.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatv./Otvor.

EMINA

Najukusniji ajvar ćeš napraviti uz pomoć Emine, viseće kapije mase od 180­ – 200 g, paprike ujednačene krupnoće i idealnih proporcija. Dozvoliće ti da posle pečenja lako ljuštiš njene mlade tamnozelene ili zrele tamnocrvene plodove, gajene u zaštićenom ili na otvorenom prostoru. Pravi je hit na zelenim pijacama zbog elegantnog oblika i izvrsnog ukusa, još više izraženog posle pečenja.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatv./Otvor.

BELO UVO

Svetlozelene plodove od oko 200 g bereš 100 dana po nicanju. Crvene, koje se koriste za preradu, bereš 125 dana po nicanju. Koristi ih sveže ili pečene, koje se lako ljušte. Gaji ih na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru bez stresa, jer su otporne na vršnu trulež ploda, plamenjaču i sunčeve ožegotine. Prihranjuj ih redovno i imaćeš univerzalnu papriku za sve namene. Leti je koristi kao zelenu, u jesen kao crvenu a one vršne plodove, na kraju sezone, iskoristi za turšiju.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

BELO UVO

Svetlozelene plodove od oko 200 g bereš 100 dana po nicanju. Crvene, koje se koriste za preradu, bereš 125 dana po nicanju. Koristi ih sveže ili pečene, koje se lako ljušte. Gaji ih na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru bez stresa, jer su otporne na vršnu trulež ploda, plamenjaču i sunčeve ožegotine. Prihranjuj ih redovno i imaćeš univerzalnu papriku za sve namene. Leti je koristi kao zelenu, u jesen kao crvenu a one vršne plodove, na kraju sezone, iskoristi za turšiju.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

NARANDŽASTO UVO

Kada ovi mesnati plodovi od zelenih, zrenjem postanu narandžasti, kombinuj ih sa Slonovim i Belim uvom za bogat kolorit slatkog ukusa. Od svog originalnog tipa, Slonovog uva, razlikuju se povećanim sadržajem beta karotina koji mu daje karakterističnu narandžastu boju i jedinstven ukus. Da li je koristio svežu, seckanu za šarenu salatu ili pečenu, uvek će ti dati poseban osećaj ukusa.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatv./Otvor.

NARANDŽASTO UVO

Kada ovi mesnati plodovi od zelenih, zrenjem postanu narandžasti, kombinuj ih sa Slonovim i Belim uvom za bogat kolorit slatkog ukusa. Od svog originalnog tipa, Slonovog uva, razlikuju se povećanim sadržajem beta karotina koji mu daje karakterističnu narandžastu boju i jedinstven ukus. Da li je koristio svežu, seckanu za šarenu salatu ili pečenu, uvek će ti dati poseban osećaj ukusa.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatv./Otvor.

GREEN FIELD F1

Ovaj krupan i srednje rani hibrid crvene kapije će ispuniti tvoj plastenik svojim visokim i bujnim biljkama. Zbog ovih osobina je poprilično tolerantan na stresne uslove i zato će ti dati visok prinos. Braćeš ovu papriku najpre tamnozelenu, kasnije tamnocrvenu, a zatim trošiti i prerađivati na različite načine. Dvokomorne plodove idealne za markete tokom leta, u jesen ćeš lako prodavati sa tezge, iako mogu dugo da stoje bez promene organoleptičkih svojstava.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatvoreno
EU sertifikat

GREEN FIELD F1

Ovaj krupan i srednje rani hibrid crvene kapije će ispuniti tvoj plastenik svojim visokim i bujnim biljkama. Zbog ovih osobina je poprilično tolerantan na stresne uslove i zato će ti dati visok prinos. Braćeš ovu papriku najpre tamnozelenu, kasnije tamnocrvenu, a zatim trošiti i prerađivati na različite načine. Dvokomorne plodove idealne za markete tokom leta, u jesen ćeš lako prodavati sa tezge, iako mogu dugo da stoje bez promene organoleptičkih svojstava.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Zatvoreno
EU sertifikat

NEŠINA F1

Ovu perspektivnu papriku ajvarušu u tipu kapije možeš gajiti u zaštićenom prostoru, u špaliru ili na otvorenom polju. U dve-tri berbe ćeš dobiti desetak mladih zelenih ili zrelih crvenih plodova sa pretežno dve komore. Viseći plodovi su mesnati, slatki, ukusni, prosečne mase od oko 150 g, dužine 13-15 cm i širine 7-8 cm. Zbog kratkih internodija biljke su otporne na poleganje.

Tip kapija
120 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.

NEŠINA F1

Ovu perspektivnu papriku ajvarušu u tipu kapije možeš gajiti u zaštićenom prostoru, u špaliru ili na otvorenom polju. U dve-tri berbe ćeš dobiti desetak mladih zelenih ili zrelih crvenih plodova sa pretežno dve komore. Viseći plodovi su mesnati, slatki, ukusni, prosečne mase od oko 150 g, dužine 13-15 cm i širine 7-8 cm. Zbog kratkih internodija biljke su otporne na poleganje.

Tip kapija
120 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.

SLONOVA NOGA

Ovu najkrupniju i najmesnatiju ajvarušu gaji na otvorenom polju, po jedna biljka u redove 70×30 cm. Njeni plodovi mase od 250-300 g imaju perikarp debljine 8-10 mm čije se slatko, hrskavo i sočno meso može osim ajvara korisiti i za pečenje i u satarašu. U sezoni će ti roditi 5-6 plodova ili 1-1,5 kg po biljci, što daje prinos od 60-70 t/ha. Glatko i zdravo lišće ove sorte je tolerantno na viruse mozaika duvana.

Tip kapija
250 – 300 g
Slatka
Otvoreno
EU sertifikat

SLONOVA NOGA

Ovu najkrupniju i najmesnatiju ajvarušu gaji na otvorenom polju, po jedna biljka u redove 70×30 cm. Njeni plodovi mase od 250-300 g imaju perikarp debljine 8-10 mm čije se slatko, hrskavo i sočno meso može osim ajvara korisiti i za pečenje i u satarašu. U sezoni će ti roditi 5-6 plodova ili 1-1,5 kg po biljci, što daje prinos od 60-70 t/ha. Glatko i zdravo lišće ove sorte je tolerantno na viruse mozaika duvana.

Tip kapija
250 – 300 g
Slatka
Otvoreno
EU sertifikat

KURTOVSKA KAPIJA

Za pripremu dobrog ajvara, s dobrim razlogom će se odlučiti za ovu staru jesenju sortu. Kad obereš njene 12-16 cm duge, tamno crvene, spljoštene plodove, lako ćeš ih peći i lako oljuštiti.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Otvoreno

KURTOVSKA KAPIJA

Za pripremu dobrog ajvara, s dobrim razlogom će se odlučiti za ovu staru jesenju sortu. Kad obereš njene 12-16 cm duge, tamno crvene, spljoštene plodove, lako ćeš ih peći i lako oljuštiti.

Tip kapija
180 – 200 g
Slatka
Otvoreno

SOMBORKA PLUS

Blago ljute, zašiljene babure, štrče uvis, ali im zbog težine roda u zaštićenom prostoru, ipak obezbedi naslon. Svetlozelene u tehnološkoj, i blago narandžaste u botaničkoj zrelosti. Meso im je jako debelo, od 6 do 7 mm, a plodovi standardno krupni kad ih gajiš i na otvorenom polju. Mariniraj ih, jer su za to idealne zbog svoje karakteristične boje i visokog sjaja. Plodovi su ekstra veličine i dobro podnose transport kao i držanje na tezgama.

Tip zašiljena babura
120 – 150 g
Blago ljuta
Zatv./Otvor.

SOMBORKA PLUS

Blago ljute, zašiljene babure, štrče uvis, ali im zbog težine roda u zaštićenom prostoru, ipak obezbedi naslon. Svetlozelene u tehnološkoj, i blago narandžaste u botaničkoj zrelosti. Meso im je jako debelo, od 6 do 7 mm, a plodovi standardno krupni kad ih gajiš i na otvorenom polju. Mariniraj ih, jer su za to idealne zbog svoje karakteristične boje i visokog sjaja. Plodovi su ekstra veličine i dobro podnose transport kao i držanje na tezgama.

Tip zašiljena babura
120 – 150 g
Blago ljuta
Zatv./Otvor.

SOMBORKA

Uvis štrčeće plodove od oko 100 g bereš bele u tehničkoj zrelosti, crvene u botaničkoj, sa otvorenog polja ili u zaštićenom prostoru, i to najranije od svih ljutih polubabura. Krto i sočno, od 4 do 6 mm debelo meso ovih kupastih paprika obiluje ukusom, te ih troši sveže, a po želji konzerviraj. Lako ćeš je proizvesti, jer je pouzdana u pogledu prinosa i daje ujednačene plodove. Te osobine Somborku čine konstantno omiljenom kod korisnika poput tebe već 30 godina.

Tip zašiljena babura
100 – 120 g
Blago ljuta
Otvoreno
EU sertifikat

SOMBORKA

Uvis štrčeće plodove od oko 100 g bereš bele u tehničkoj zrelosti, crvene u botaničkoj, sa otvorenog polja ili u zaštićenom prostoru, i to najranije od svih ljutih polubabura. Krto i sočno, od 4 do 6 mm debelo meso ovih kupastih paprika obiluje ukusom, te ih troši sveže, a po želji konzerviraj. Lako ćeš je proizvesti, jer je pouzdana u pogledu prinosa i daje ujednačene plodove. Te osobine Somborku čine konstantno omiljenom kod korisnika poput tebe već 30 godina.

Tip zašiljena babura
100 – 120 g
Blago ljuta
Otvoreno
EU sertifikat

AMANDA

Gaji ovu slatku polubaburu zašiljenog vrha u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju. Mesnati plodovi na kompaktnoj i jakoj biljci sa krupnim listovima vise i teže 140-170 g. Beli u početku, sporo prelaze u crvenu boju. Posej je rano i očekuj prinose u povoljnim uslovima i do 100 t/ha, a potom troši svežu. Najlepši plodovi su kad ih bereš često, jer daješ šansu mladim da narastu. Ako je gajiš u zatvorenom, mladi plodovi će biti beli do bledo zeleni, na otvorenom su beli do bledo žuti i uvek sočni i krti.

Tip zašiljena babura
140 – 170 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

AMANDA

Gaji ovu slatku polubaburu zašiljenog vrha u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju. Mesnati plodovi na kompaktnoj i jakoj biljci sa krupnim listovima vise i teže 140-170 g. Beli u početku, sporo prelaze u crvenu boju. Posej je rano i očekuj prinose u povoljnim uslovima i do 100 t/ha, a potom troši svežu. Najlepši plodovi su kad ih bereš često, jer daješ šansu mladim da narastu. Ako je gajiš u zatvorenom, mladi plodovi će biti beli do bledo zeleni, na otvorenom su beli do bledo žuti i uvek sočni i krti.

Tip zašiljena babura
140 – 170 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

MIRJANA

Mirjana je tako bujna i visoka da će ti u zatvorenom prostoru u špaliru uz kanap, na 2-­3 stabla narasti i do 2,5 m. Zašiljene, bele, slatke babure sa tri do četiri komore i jednim vrhom u botaničkoj zrelosti crvene i teže do 180 g. Čvrsti su joj plodovi, te ćeš ih bezbrižno prevoziti i čuvati, naročito u rano proleće jer je jedna od najboljih sorti za intenzivnu, ranu proizvodnju. Neće joj smetati ni kratak prolećni dan, jer ćeš je saditi ređe, 4-­5 biljaka po
m².

Tip zašiljena babura
160 – 180 g
Slatka
Zatv./Otvor.

MIRJANA

Mirjana je tako bujna i visoka da će ti u zatvorenom prostoru u špaliru uz kanap, na 2-­3 stabla narasti i do 2,5 m. Zašiljene, bele, slatke babure sa tri do četiri komore i jednim vrhom u botaničkoj zrelosti crvene i teže do 180 g. Čvrsti su joj plodovi, te ćeš ih bezbrižno prevoziti i čuvati, naročito u rano proleće jer je jedna od najboljih sorti za intenzivnu, ranu proizvodnju. Neće joj smetati ni kratak prolećni dan, jer ćeš je saditi ređe, 4-­5 biljaka po
m².

Tip zašiljena babura
160 – 180 g
Slatka
Zatv./Otvor.

ŠOROKŠARI

Zbog svoje rodnosti držaće te zauzetim berbom na svakih 15-20 dana, od prve dekade avgusta pa do prvih jesenjih mrazeva. U 4­-5 branja belih, uvis strčećih, masivnih, četvrtastih plodova sa 3 ili 4 ruba na vrhu, dobićeš od 45-50 t/ha jedne od najboljih mađarskih sorti slatke babure. Ako su ti njeni plodovi mnogo krupni, sadi je gušće, 7-­8 biljaka po m², pa će je ljubitelji punjenih paprika rado filovati.

Tip babura
150 – 180 g
Slatka
Otvoreno
EU sertifikat

ŠOROKŠARI

Zbog svoje rodnosti držaće te zauzetim berbom na svakih 15-20 dana, od prve dekade avgusta pa do prvih jesenjih mrazeva. U 4­-5 branja belih, uvis strčećih, masivnih, četvrtastih plodova sa 3 ili 4 ruba na vrhu, dobićeš od 45-50 t/ha jedne od najboljih mađarskih sorti slatke babure. Ako su ti njeni plodovi mnogo krupni, sadi je gušće, 7-­8 biljaka po m², pa će je ljubitelji punjenih paprika rado filovati.

Tip babura
150 – 180 g
Slatka
Otvoreno
EU sertifikat

BELINDA

Sa čvrstog, jakog stabla, braćeš viseće slatke babure, bele u tehnološkoj zrelosti i crvene u botaničkoj. Oduševiće te svojim sočnim, krtim i debelim mesom, čiji glatki i sjajni omotač obavija plod pravilnog oblika sa tri ili četiri režnja mase od 100-140 g na polju, i 150-180 g u plasteniku. Dobro podnosi toplotu i stres i zadržava belu boju mladih plodova. Zbog toga predstavlja omiljeni tip babure kod proizvođača i potrošača.

Tip babura
150 – 180 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

BELINDA

Sa čvrstog, jakog stabla, braćeš viseće slatke babure, bele u tehnološkoj zrelosti i crvene u botaničkoj. Oduševiće te svojim sočnim, krtim i debelim mesom, čiji glatki i sjajni omotač obavija plod pravilnog oblika sa tri ili četiri režnja mase od 100-140 g na polju, i 150-180 g u plasteniku. Dobro podnosi toplotu i stres i zadržava belu boju mladih plodova. Zbog toga predstavlja omiljeni tip babure kod proizvođača i potrošača.

Tip babura
150 – 180 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

DŽINKA

Dugački oko 20 cm, plodovi u tipu šipke će te pridobiti jarko crvenom bojom i vitkošću kada sazru na bujnim i visokim biljkama, na otvorenom ili u zaštićenom prostoru. Zatim će te osvojiti 45­-60 g sveže ljutine, pečene ili marinirane. A možeš ih trošiti dok su mladi i svetlo zeleni. Za koju god namenu, lako ćeš je proizvoditi jer ove pouzdano ljute papričice retko napadaju insekti i bolesti. Tako ćete i tvoji potrošači i ti biti zdraviji koristeći ljutu Džinku.

Tip šipka
45 – 60 g
Ljuta
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

DŽINKA

Dugački oko 20 cm, plodovi u tipu šipke će te pridobiti jarko crvenom bojom i vitkošću kada sazru na bujnim i visokim biljkama, na otvorenom ili u zaštićenom prostoru. Zatim će te osvojiti 45­-60 g sveže ljutine, pečene ili marinirane. A možeš ih trošiti dok su mladi i svetlo zeleni. Za koju god namenu, lako ćeš je proizvoditi jer ove pouzdano ljute papričice retko napadaju insekti i bolesti. Tako ćete i tvoji potrošači i ti biti zdraviji koristeći ljutu Džinku.

Tip šipka
45 – 60 g
Ljuta
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

FAMOZA F1

U zaštićenom prostoru u špaliru, gaji ovaj svetlo zeleni hibrid koji visi svojom dužinom od oko 20 cm i spreman je za prvu berbu već 25 dana od cvetanja (zametanja). Po sezoni će ti roditi 40-50 plodova po biljci. Zrenjem mu se povećava ljutina i menja boja, od zelene u crvenu, bez obzira na dužinu dana i doba godine. Ako želiš krupne plodove, dobro je neguj i gaji pri gustini od 5 biljaka po m². Za malo sitnije plodove sadi je gušće, 6-­6,5 biljaka po
kvadratu.

Tip šipka
50 – 80 g
Ljuta
Zatvoreno
EU sertifikat

FAMOZA F1

U zaštićenom prostoru u špaliru, gaji ovaj svetlo zeleni hibrid koji visi svojom dužinom od oko 20 cm i spreman je za prvu berbu već 25 dana od cvetanja (zametanja). Po sezoni će ti roditi 40-50 plodova po biljci. Zrenjem mu se povećava ljutina i menja boja, od zelene u crvenu, bez obzira na dužinu dana i doba godine. Ako želiš krupne plodove, dobro je neguj i gaji pri gustini od 5 biljaka po m². Za malo sitnije plodove sadi je gušće, 6-­6,5 biljaka po
kvadratu.

Tip šipka
50 – 80 g
Ljuta
Zatvoreno
EU sertifikat

LJUTA BELA

Za one koje vole mesnate i krupne plodove ljute paprike ova sorta će prevazići sva očekivanja. Lako ćeš brati plodove dužine oko 20 cm i širine 4­5 cm, sa brzorastućih biljaka. Biće ti pogodna za rano gajenje u špaliru i na otvorenom polju. Nećeš imati problema sa bakteriozama i virozama, jer insekti izbegavaju ljute paprike. Zbog toga će plodovi biti čisti, bez fleka, glatki i prijatne svetle zelene boje koja prelazi u crvenu tokom zrenja.

Tip roga
120 – 160 g
Ljuta
Zatv./Otvor.

LJUTA BELA

Za one koje vole mesnate i krupne plodove ljute paprike ova sorta će prevazići sva očekivanja. Lako ćeš brati plodove dužine oko 20 cm i širine 4­5 cm, sa brzorastućih biljaka. Biće ti pogodna za rano gajenje u špaliru i na otvorenom polju. Nećeš imati problema sa bakteriozama i virozama, jer insekti izbegavaju ljute paprike. Zbog toga će plodovi biti čisti, bez fleka, glatki i prijatne svetle zelene boje koja prelazi u crvenu tokom zrenja.

Tip roga
120 – 160 g
Ljuta
Zatv./Otvor.

BLANKETA

Naslednica Duge bele će ti roditi više i braćeš nedelju dana ranije njene duge, od 15-20 cm bele plodove. U njenom slatkom i hrskavom mesu debljine od 4­-5 mm obavijenom glatkom i sjajnom pokožicom, podjednako ćeš uživati pečenom i svežem. List će te zaslepiti svojom sjajnom površinom, a rana proizvodnja ove paprike u plasteniku brojem berbi (desetak) od juna do kraja oktobra, gde dobijaš 15-­20 plodova po biljci.

Tip roga
150 – 180 g
Slatka
Zatv./Otvor.

BLANKETA

Naslednica Duge bele će ti roditi više i braćeš nedelju dana ranije njene duge, od 15-20 cm bele plodove. U njenom slatkom i hrskavom mesu debljine od 4­-5 mm obavijenom glatkom i sjajnom pokožicom, podjednako ćeš uživati pečenom i svežem. List će te zaslepiti svojom sjajnom površinom, a rana proizvodnja ove paprike u plasteniku brojem berbi (desetak) od juna do kraja oktobra, gde dobijaš 15-­20 plodova po biljci.

Tip roga
150 – 180 g
Slatka
Zatv./Otvor.

EKSTAZA

Duge plodove tipa roge, koji u idealnim uslovima dostignu 30 cm i širinu 4­5 cm, gaji na otvorenom, a u plasteniku očekuj da im biljke izrastu i do 170 cm. Svetlozelene paprike koje pređu u crvenu konzumiraj sveže tokom cele godine, a u jesen ih planiraj za turšiju, jer imaju idealnu debljinu perikarpa za tu namenu. Svetlozelene, srednje crvene ili crvene, svejedno je, iz turšije ćeš uživati u njima i zimi sve do ranih plodova u proleće, dakle, non-stop!

Tip roga
130 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

EKSTAZA

Duge plodove tipa roge, koji u idealnim uslovima dostignu 30 cm i širinu 4­5 cm, gaji na otvorenom, a u plasteniku očekuj da im biljke izrastu i do 170 cm. Svetlozelene paprike koje pređu u crvenu konzumiraj sveže tokom cele godine, a u jesen ih planiraj za turšiju, jer imaju idealnu debljinu perikarpa za tu namenu. Svetlozelene, srednje crvene ili crvene, svejedno je, iz turšije ćeš uživati u njima i zimi sve do ranih plodova u proleće, dakle, non-stop!

Tip roga
130 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

SILVIJA

Silviju dugih, mesnatih, ukusnih i slatkih plodova možeš gajiti i na otvorenom polju i u plastenicima. Njene biljke su srednje bujne, rodne i otporne na bolesti, a plodovi dugi 18-20 cm, teški oko 150 g, prečnika 4-5 cm, zeleni dok su mladi, tamnocrveni zreli i dobri za turšiju, ajvar i marinat.

Tip roga
130 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.

SILVIJA

Silviju dugih, mesnatih, ukusnih i slatkih plodova možeš gajiti i na otvorenom polju i u plastenicima. Njene biljke su srednje bujne, rodne i otporne na bolesti, a plodovi dugi 18-20 cm, teški oko 150 g, prečnika 4-5 cm, zeleni dok su mladi, tamnocrveni zreli i dobri za turšiju, ajvar i marinat.

Tip roga
130 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.

BELI KALVIL

Ove simpatične paradajz paprike vise na biljkama kratkih interodija. Kada iz tehnološke pređu u botaničku zrelost debeli perikarp im ostane isti, do 10 mm, a boju promene, od bele u crvenu. I jednu i drugu možeš kiseliti i puniti. Proizvodi ih na otvorenom polju i neguj ih kako bi ti dale 40 t/ha. Ne možeš da preteraš sa vodom i đubrenjem, ali je moraš redovno štititi bakarnim preparatima, jer su sorte sa belim plodovima manje otporne od onih sa zelenim ili tamnozelenim plodovima.

Tip paradajz paprika
100 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

BELI KALVIL

Ove simpatične paradajz paprike vise na biljkama kratkih interodija. Kada iz tehnološke pređu u botaničku zrelost debeli perikarp im ostane isti, do 10 mm, a boju promene, od bele u crvenu. I jednu i drugu možeš kiseliti i puniti. Proizvodi ih na otvorenom polju i neguj ih kako bi ti dale 40 t/ha. Ne možeš da preteraš sa vodom i đubrenjem, ali je moraš redovno štititi bakarnim preparatima, jer su sorte sa belim plodovima manje otporne od onih sa zelenim ili tamnozelenim plodovima.

Tip paradajz paprika
100 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

GOGOŠAR

Izuzetno slatku paradajz papriku, sa osobenom tamnom crvenom bojom, u Rumuniji proizvode preko jednog veka. Gaji ih i ti ukoliko ceniš mesnate paprike teške do 250 g, sa perikarpom debljim od većine drugih sorti. Podjednako privlačna im je i tamnozelena boja u tehnološkoj zrelosti. Zbog krupnoće plodova, teško se prilazi prvom plodu koji se nalazi između grana, te ti predlažemo da ga prvog ubereš još dok je manji i zelen. Tako ćeš rasteretiti biljku a sebi olakšati sledeće berbe.

Tip paradajz paprika
200 – 250 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

GOGOŠAR

Izuzetno slatku paradajz papriku, sa osobenom tamnom crvenom bojom, u Rumuniji proizvode preko jednog veka. Gaji ih i ti ukoliko ceniš mesnate paprike teške do 250 g, sa perikarpom debljim od većine drugih sorti. Podjednako privlačna im je i tamnozelena boja u tehnološkoj zrelosti. Zbog krupnoće plodova, teško se prilazi prvom plodu koji se nalazi između grana, te ti predlažemo da ga prvog ubereš još dok je manji i zelen. Tako ćeš rasteretiti biljku a sebi olakšati sledeće berbe.

Tip paradajz paprika
200 – 250 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

ZELENI ROTUND

Sa daleko manje nabora nego Gogošar, ova paradajz paprika manje i teži, ali je podjednako slatka i privlači tamnozelenom, koja prelazi u tamnocrvenu boju. Nezavisno od mesta gajenja, rodiće ti mnogobrojne plodove, koje trošiš sveže i u industriji. Zbog njih, biljka može da polegne pod teretom. Zato je beri sukcesivno, rasterećuj ili joj obezbedi potporu u vidu špalira ili nekim drugim osloncem.

Tip paradajz paprika
100 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

ZELENI ROTUND

Sa daleko manje nabora nego Gogošar, ova paradajz paprika manje i teži, ali je podjednako slatka i privlači tamnozelenom, koja prelazi u tamnocrvenu boju. Nezavisno od mesta gajenja, rodiće ti mnogobrojne plodove, koje trošiš sveže i u industriji. Zbog njih, biljka može da polegne pod teretom. Zato je beri sukcesivno, rasterećuj ili joj obezbedi potporu u vidu špalira ili nekim drugim osloncem.

Tip paradajz paprika
100 – 150 g
Slatka
Zatv./Otvor.
EU sertifikat

Uporedna tabela paprika