Naš program istraživanja i razvoja zauzima centralno mesto u našoj delatnosti. Koristimo dokazane naučne metode oplemenjivanja kako bismo besprekidno dostavljali inovativne, usmerene, visokokvalitetne sorte povrća.
UKORENJENI U NAUCI
UKORENJENI U NAUCI
Vrhunski kvalitet
Otkako je Dr Ivo Đinović osnovao Superior, studiozna genetska selekcija predstavlja srž našeg posla.
Komunikacija sa proizvođačima povrća i ostalim zainteresovanim stranama nam pomaže da identifikujemo poželjne osobine koje tržišta zahtevaju, a zatim primenimo naše veštine i znanje kako bismo stvorili jedinstvene i pouzdane fenotipove.
U poslednje tri decenije Superior je postao čuven po izvrsnim paprikama i paradajzima, od kojih su mnoge sorte i hibridi postigle značajan uspeh i kod nas i u inostranstvu.
Istraživanje
Pre nego što počnemo da stvaramo novu sortu, neophodno je definisati jasan cilj. Šta proizvodimo, za koga i zašto? Tek pošto ustanovimo stvarne zahteve tržišta i kako da ih zadovoljimo, započinjemo genetski deo posla.
Putovanje po regionu i svetu, susretanje raznih proizvođača povrća i krajnjih potrošača, osluškivanje njihovih želja, nezadovoljstava i bojazni, osmatranje njihovog rada, ali i razumevanje prošlosti, praćenje trendova i predviđanje budućnosti – sve to čini jezgro našeg istraživanja.
Razvoj i ispitivanje
Koliko visok, jak, koliko hrskav, bradavičast, koliko ljut, a koliko sladak? Oplemenjivanje povrća podrazumeva stvaranje i upoređivanje mnogih kandidata u pogledu bitnih svojstava.
U ovom žestokom takmičenju, samo jedan igrač postaje pobednik vredan naziva Superior seme.
Laboratorija za kulturu tkiva
Superior je prva privatna firma u srpskoj semenarskoj industriji koja se opremila laboratorijom za kulturu tkiva. Ona ima važnu ulogu u ubrzavanju procesa oplemenjivanja tako što omogućava sigurnu i brzu propagaciju biljaka kandidata za dalja ispitivanja i usavršavanja. Takođe otvara mnogobrojne mogućnosti u istraživanju novih i uzbudljivih pohoda.