Naša priča

Naša
priča

Naši ljudi

Naši
ljudi

Istraživanje & razvoj

Istraž. &
razvoj

Proizvodnja

Proizvod-
nja

UKORENJENI U NAUCI

UKORENJENI U NAUCI

Naš program istraživanja i razvoja zauzima centralno mesto u našoj delatnosti. Koristimo dokazane naučne metode oplemenjivanja kako bismo besprekidno dostavljali inovativne, usmerene, visokokvalitetne sorte povrća.

Kao i na početku karijere Iva Đinovića, oplemenjivanje biljaka ne prestaje da bude umetnost koliko i nauka. Pored preciznosti i metodologije, kreativnost igra dopunsku ulogu.
U svakoj fazi procesa neprestano i pažljivo pratimo brojne promenljive svake individualne linije kako bismo pronašli sledeću zvezdu među povrćem.

Vrhunski kvalitet

Otkako je Dr Ivo Đinović osnovao Superior, studiozna genetska selekcija predstavlja srž našeg posla.
Komunikacija sa proizvođačima povrća i ostalim zainteresovanim stranama nam pomaže da identifikujemo poželjne osobine koje tržišta zahtevaju, a zatim primenimo naše veštine i znanje kako bismo stvorili jedinstvene i pouzdane fenotipove.
U poslednje tri decenije Superior je postao čuven po izvrsnim paprikama i paradajzima, od kojih su mnoge sorte i hibridi postigle značajan uspeh i kod nas i u inostranstvu.

Istraživanje

Pre nego što počnemo da stvaramo novu sortu, neophodno je definisati jasan cilj. Šta proizvodimo, za koga i zašto? Tek pošto ustanovimo stvarne zahteve tržišta i kako da ih zadovoljimo, započinjemo genetski deo posla.
Putovanje po regionu i svetu, susretanje raznih proizvođača povrća i krajnjih potrošača, osluškivanje njihovih želja, nezadovoljstava i bojazni, osmatranje njihovog rada, ali i razumevanje prošlosti, praćenje trendova i predviđanje budućnosti – sve to čini jezgro našeg istraživanja.

Naši srpski koreni nam daju odgovore i bogatu inspiraciju. Naša paprika Slonovo uvo pokazuje da zahvaljujući poznavanju lokalnog ukusa možemo da stvaramo proizvode koje će ljudi voleti u bilo kom delu sveta.
Svake godine putujemo po raznim zemljama i saznajemo šta to sve oblikuje tržišta na kojima smo prisutni. Našu domaću mudrost nosimo sa sobom u inostranstvo i unakrsno ga oplođujemo znanjem donetim izdaleka.
Svaka istaknuta osobina se meri i prati. Tek pošto se opsežne količine podataka analiziraju možemo da izvučemo zaključke koje će nas dovesti do novog hit proizvoda.
Jedan od aspekata karakteristika na koje obraćamo posebnu pažnju je klijavost. Pouzdan procenat klijavosti je ključan za uspeh bilo kog povrća – samo najbrži i najvitalniji trkač uspeva da stigne do cilja.

Razvoj i ispitivanje

Koliko visok, jak, koliko hrskav, bradavičast, koliko ljut, a koliko sladak? Oplemenjivanje povrća podrazumeva stvaranje i upoređivanje mnogih kandidata u pogledu bitnih svojstava.

U ovom žestokom takmičenju, samo jedan igrač postaje pobednik vredan naziva Superior seme.

Laboratorija za kulturu tkiva

Superior je prva privatna firma u srpskoj semenarskoj industriji koja se opremila laboratorijom za kulturu tkiva. Ona ima važnu ulogu u ubrzavanju procesa oplemenjivanja tako što omogućava sigurnu i brzu propagaciju biljaka kandidata za dalja ispitivanja i usavršavanja. Takođe otvara mnogobrojne mogućnosti u istraživanju novih i uzbudljivih pohoda.

Rad sa kulturom tkiva zahteva veštinu i strpljenje. Osoblje naše laboratorije spretno izvršava sve te delikatne operacije kako bi iz jedne biljke proizvela hiljade klonova.
Biljke inkubirane u laboratorijskim uslovima zadržavaju precizno izabrane osobine, što nam pomaže u ubrzavanju procesa razvoja novih sorti.