PROFESSIONAL SEEDS

Svedoci smo sve većeg rasta svetskog stanovništva i povećanja potrebe za hranom, pa samim tim svežim povrćem. Ovakva velika potražnja utiče na nove i sve veće izazove proizvodnje. Mi se takođe suočavamo sa zahtevom da naši proizvodi imaju što bolje osobine, poboljšan prinos, performanse i inovacije vezane za specifičnosti obrade. Da bismo zadovoljili sve ove izazove, Superior je razvio segment i ponudu PROFESSIONAL SEEDS jer je namenjen proizvođačima čiji se krajnji proizvod nalazi na pijaci, marketima ili odlazi u preradu.

Paradajz

Anđelina F1

Anđelina F1 je najukusniji domaći hibrid roze boje zrelih plodova prosečne mase oko 200 g.Rano zri i bere se cele sezone. Plod je mesnat, srcolik, sočan, umereno čvrst. Andjelina F1 je sladak i veoma ukusan roze paradajz!

Donator F1

NOVO!!! Donator F1 je srednje rani, visok, bujan i rodan hibrid. Plodovi su krupni, “beef” tipa, često i preko 300 g. Vrlo je ukusan i mesnat, umereno čvrst, pravi poboljšani jabučar. Hibrid za sva vremena!

Egzotik

NOVO!!! Egzotik je jedna od najboljih industrijskih sorti žbunastog stabla. Plodovi su odličnog kvaliteta, prosečne mase 180-200 g, veoma čvrsti i mesnati , lepo obojeni. Egzotik je idealan za spravljanje kečapa.

Fantom F1

Fantom F1 je visok i bujan, srednje rani hibrid, otporan na niz bolesti. Plodovi su glatki, čvrsti, lepo obojeni, pogodni za transport i duže čuvanje. Prosečna masa ploda je 200 g. Fantom F1 je najrodniji hibrid „Superiora“.

Kazanova F1

Kazanova F1 je veoma krupan paradajz mase oko 300 g. Dobro podnosi transport i duže čuvanje i vrlo je prilagodnljiv na različite uslove gajenja.

Kruna

Kruna je determinantna sorta roze boje, za svežu potrošnju i industrijsku preradu, težine oko 180 g i veoma ukusni.

Lamoneda F1

Lamoneda F1 je prvi srpski hibrid za profesionalce! Masa ploda do 220 g, mesnati, tvrdi i blago kiselog ukusa. Može da se bere pojedinačno ili u grozdovima.

Maraton F1

Maraton F1 je otporan, mesnat i ukusan paradajz beef tipa, prosečne mase 250 g, koji zadržavaju krupnoću i na 6 – 7 grozdu i otporan na mnoge bolesti (A SVF Tm).

Medeno srce F1

Medeno Srce F1 je veoma ukusan i rodan hibrid, mnogo otporniji na bolesti od Volovskog srca. Na grozdu ima 4 – 5 srcolikih plodova, prosečne mase 250 g.

Roker

Roker je determinantna sorta, gaji se kao žbun ili uz nisku potporu, mesnatih i ukusnih plodova beef tipa, prosečne mase 200g, pogodni za industrijsku preradu i svežu potrošnju.

Start F1

NOVO!!! Start F1 je najraniji hibrid "Superiora", vrlo je prilagodljiv na različite uslove gajenja i daje konstantan prinos, mase ploda oko 220g, lepe crvene boje i bez zelene kragne.

Super beef F1

Super Beef F1 je vrlo krupni, mesnati, čvrsti i ukusni plodovi bez zelene zone oko drške. Njegove osnovne odlike su krupnoća, boja i ukus ploda, skladan odnos šećera i kiselina, miris i aroma.

Uragan F1

Uragan F1 je vrlo prinosan i otporan na bolesti, srednje ranog zrenja.Plodovi su pogodni za transport i duže čuvanje, prosečne mase 220 g.

Krastavac

MISIR F1

Salatni krastavac Misir F1 je ranog zrenja. Odlično se oplođuje na nižim temperaturama. Veoma je prinosan, daje i po nekoliko plodova, dužine oko 20 cm, bere se oko 20 puta. Visoko je tolerantan na Ccu, Px, Pcu, CMV.

REAL F1

Rani hibrid Real F1 je krastavca kornišona. Plodovi su cilindrični, bradavičasti, zeleni, hrskavi i krti. Vrlo je rodan i otporan na bolesti,Ccu, Pcu, Psl, CMV. Može da se gaji na otvorenom polju i u plastenicima.

Paprika

Alisa F1

Alisa F1 je rani hibrid sa vrlo snažnim korenom i visokim potencijalom za prinos. Dobro podnosi stresne uslove tokom proizvodnje, nije osetljiva na trulež vrha ploda. U Mladi su svetlo zeleni, visokog sjaja a zreli tamno crveni.

Amanda

Amanda je rana slatka polubabura zašiljenog vrha. Plodovi na biljci vise, mase 120 do 160 grama i mesnati, u pocetku bele boje koja sporo prelazi u crvenu. Amanda je pogodna je za ranu proizvodnju i svežu potrošnju.

Belinda

Belinda je slatka babura visećih belih plodova. Veoma je rodna i otporna prema bolestima. Meso je krto, sočno, debelo, tako da su plodovi teški 100-140 g na polju ili 150-180 g u plasteniku, glatki su i sjajni, bele boje u tehnološkoj a u botaničkoj zrelosti crvene.

Belo uvo

Belo uvo je sorta sa krupnim i mesnatim plodovima koji su bledo zelene boje, mase 200-300 grama i laki za ljuštenje. Belo uvo vrlo je otporna na vršnu trulež ploda, plamenjaču i sunčeve ožegotine. Belo uvo je odlična za spravljenje ajvara i marinata.

Ceca

Ceca je slatka paprika tipa zašiljene babure, belih plodova koji su u botaničkoj zrelosti crveni. Otporna je na niz bolesti ( zeleno uvenuće, fuzarijum, bakterioze i viroze ). Ceca ima stabilne prinose.

Delfina

Delfina je rana sorta, veoma prinosna, ujednačena i kvalitetna. Mladi plodovi su svetlo zeleni, a zreli tamno crveni, dugi 15-20 cm, prečnika 5-6 cm. Glatki, mesnati plodovi teže u proseku 130 -160 g a debljina mesa ide do 11 mm!

Devetka

Devetka je srednje rana mesnata polubabura. Vrlo je prinosna i otporna na bolesti. Dobra za ranu proizvodnju, slatka i vrlo ukusna, . Dužina ploda je 12 - 13 cm a težina oko 160 grama.

Džinka

Džinka je krupna ljuta paprika u tipu šipke.Plodovi su dugi oko 20 cm, prečnika oko 2 cm prosečne mase 20-30 grama. Džinka je veoma popularna za svežu upotrebu ali se koristi i kao pečena ili u marinadi.

Ekstaza

Ekstaza je veoma rana sorta dugih plodova namenjena za gajenje u plastenicima. Plodovi su tipa roge, slatki, ukusni i dostižu dužinu 25-30 cm, širine 4-5 cm prosečne težine oko 130 g.

Famoza

Famoza je rana, hibridna paprika dugih, svetlo zelenih plodova. Plodovi su krupni, dugi 20-22 cm, ljuti, mase oko 50 g. Famoza F1 je krupnija od do sada gajenih hibrida u tipu šipke.

Green field F1

Green Filed F1 je visokorodan hibrid u tipu Slonovog uva. Biljke su snažne, bujne, tolerantne na stresne uslove, sa jakim bočnim granama. Plodovi se lako ljušte, mesnati i čvrsti, težine oko 200 g, sa visokim procentom suve materije. Green field F1 je srednje rani hibrid.

Narandžasto uvo

Narandžasto uvo je varijanta Slonovog uva sa mladim zelenim plodovima, koji zrenjem postaju narandžasti. Stvorena za holandski način marketinškog pakovanja ”semafor”. Narandžasti plodovi se odlikuju povećanim sadržajem beta karotina.

Silvija

Silvija je sorta dugih, mesnatih, ukusnih i slatkih plodova tipa roge. Biljka je srednje bujnosti, rodna i otporna na bolesti. Dužina ploda je 18 - 20 cm, prečnik je 4 - 5 cm a težina oko 150 grama. Silvija je mesnata, dobra za turšiju.

Slonovo uvo

Slonovo uvo je paprika ajvaruša sa vrlo krupnim i mesnatim plodovima. Prečnik Slonovog uva u središnom delu je 10-12 cm a dužina ploda je 18-20 cm. Slonovo uvo dostiže masu od 150-250 g. Veoma je otporna na bolesti, naročito TMV, te daje stabilne prinose u različitim uslovima gajenja.

Somborka

Somborka je najranija sorta blago ljute polu-babure, kupastog oblika. Plodovi strče u vis, u tehnološkoj zrelosti svetlo žute, težine oko 100 grama. Meso je krto i sočno, debelo 4 - 6 mm. Somborka je idealna za razna konzerviranja.

Zeleni rotund

Zeleni rotund je sorta slatke rotund paprike sa izrazito krupnim i tamno zelenim plodovima u tehnološkoj zrelosti. Zrenjem postaju jarko crveni i mesnati, prosečne mase oko 150 g, otporna je na bolesti, veoma prinosna i lako se bere.

Kupus

Adut F1

Adut F1 je pogodan za ranu proizvodnju u plastičnim tunelima i na otvorenom polju, 65-70 dana. Ima blago spljoštenu glavicu težine 1,6 do 2 kg, sa blago izraženim rebrima, umereno zbijeni. Otporan na pucanje i na rane mrazeve.

Golubanac F1

Golubanac F1 je srednje rani hibrid roze kupusa sa glavicama mase 2 - 3 kg. One su okrugle, loptaste do ovalne, čvrste, otporne na pucanje. Polulager,tolerantan na veliki broj bolesti.Dobar za kišeljenje i svežu potrošnju.

Hedona F1

Hedona F1 je srednje rani hibrid kupusa, 75-80dana. Glavica je bele boje, okruglog oblika, dobro zbijena i čvsta. Listovi su sočni, krti, slatki. Prosečna masa glavice je 2,5 – 3 kg i spada u grupu polu lager sorti.

Mini hit F1

Mini Hit F1 je beli kupus sa sitnim lišćem, pogodan za gustu sadnju. Glavica mase oko 1 kg, okrugla, vrlo čvrsta, zbijena, otporna na pucanje. Tolerantan na Xanthomonas campestris i fuzarionozno uvenuće.

Prva žetva F1

Prva žetva F1 je najraniji hibrid Superiora, dužina vegetacije je od 50 do 55 dana. Glavice su okrugle, umereno zbijene, prosečne mase od 1 do 1,5 kg. Jestivi deo je bele boje, hrskav, sladak I ukusan.

Violeta F1

Violeta F1 je srednje kasni hibrid crvenog kupusa. Vrlo je otporan na pucanje i zimu. Može da stoji na polju preko zime i da se sukcesivno bere. Tipičan lager kupus tolerantan na veliki broj bolesti.

Ostalo

Bergoldeta

Bergoldeta je niska sorta boranije u tipu žute olovke, bujna i rodna. Cveta cele sezone i može dugo da se bere. Vrlo otporna na bakterioze i viruse.

Crni princ F1

Crni princ F1 je veoma rodan patlidžan sa skoro crno obojenim plodovima. Po biljci može da se ubere i preko 20 plodova prosečne mase 200 - 300 g. Gaji se na rastojanju od 70 x 40 cm.

Kolos F1

Kolos F1 je prvi srpski hibrid crnog luka, namenjen direktnoj setvi. Lukovice su okrugle do blago izdužene. Daje sigurne prinose na zemljištima slabije plodnosti i u lošijim klimatskim uslovima.

Maestral

Maestral je čučavi pasulj za gajenje u „čistom“ usevu. Ranostasan i otporan na bolesti. Vrlo rodan i lak za gajenje. Zrno je okruglo do blago izduženo, žute boje semenjače, sa crnim hilumom.

Superior Fruit je direktno vezan za našu labaratoriju kulture tkiva gde se stvaraju sve naše sadnice voća. To je brend koji obuhvata selekciju i ukrštanje voćnih vrsta kao i njihovo umnožavanje u laboratoriji. Biljke se neguju u klima komorama, zatim se prenose u plastenike na aklimatizaciju i, dalje, u proizvodna polja. Superior Fruit proizvodi sadnice aronije, borovnice, brusnice, maline, jagode kao i još desetak drugih voćnih vrsta.

ARONIJA

Aronija se gaji kao voćka ili ukrasna biljka. Uspeva na svim tipovima zemljišta, osim slanih. Biljke iz kontejnera ili saksija mogu da se sade i u toku vegetacionog perioda. Aroniju treba saditi u redove sa rastojanjem od 3 x 1-1,5 m. Žbun može imati i do 30 izdanaka, visine 2,5 i 3 m u prečniku. Maksimalni razvoj i pun prinos dostiže tek u desetoj godini života, kada se može dobiti 5-10 kg ploda po biljci. Naslon nije potreban.

BOROVNICA

Borovnica uspeva na rastresitim zemljištima sa niskom pH. U ponudi je više sorata. Duke je najrasprostranjenija rana sorta i to sa dobrim razlogom. Konstantno proizvodi atraktivne, čvrste, bledoplave boje plodove odličnog kvaliteta. Duke cveta kasno, ali stiže na berbu jako rano, što mu omogućava da izbegne prolećne mrazeve. Plodovi su čvrsti, krupni i slatkog ukusa. Otporna je na mrazeve do -25C.

MALINA

Malina Stalnorađajuća rađa na jednogodišnjim izdancima. Za špalir je potrebna jedna žica na visini od oko 60 cm. Na jednom izdanku daje 25-30 plodova. Obrani lastari se odsecaju do zemlje. Novi lastari neprekid- no rastu, pa se berba proteže cele sezone. Plodovi su krupni, ukusni, čvrsti, slatki i aromatični, pogodni za različite vidove potrošnje i prerade. Lastari koji nisu procvetali ostavljaju se da prezime. Oni sledeće godine prvi donose plodove. Na taj način se dobijaju rane berbe.

JAGODA

stalnorađajuća, koju mi nudimo, je veoma rodna i otporna na bolesti. Cveta i rađa u grozdovima tokom celog bezmraznog perioda. Plodovi su krupni, kupasti, lepo obojeni, sa crvenim mesom, čvrsti, hrskavi i ukusni. Čašični listići su povijeni prema dršci tako da se plod lako pere. Pogodni su za transport. Prosečna masa plodova je 15 – 20 g.

KUPINA

Kupina LOCH NESS je najpopularnija sorta kupine bez bodlji. Izdanci su polu uspravni i srednje bujni. Rađa na dvogo- dišnjim lastarima. Plodovi su krupni, prosečne mase 6-7 g, sočni, sjajni, crne boje, čvrsti, dobri za transport i industrijsku preradu. Ima odličnu tolerantnost na Purpurnu pegavost i na Botritis. Otporna je na izmrzavanje. Sadnja se preporučuje u jesen ili proleće u razmaku 1 x 2,5 ili 1 x 3 m. Sadnice proizvodimo kulturom tkiva iz meristema, tako da su garantovano zdrave.

BRUSNICA

je drvenasta i zimzelena puzavica koja uspeva na kiselim zemljištima, pH od 4,2 - 5,2. Plodovi su bogati antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima. Za 3 do 5 godina dostiže svoj pun rod, oko 500 - 1300 g po biljci u sezoni. Trebaće joj dve do tri godine pre nego što mlada sadnica prorodi, ali će neprestano davati plodove dokle god je održavanje dobro. Plod je pomalo opor zbog visokog sadržaja vitamina i antioksidanasa. Sok od brusnice je dobro poznat lek za lečenje urinarne infekcije.

Superior Corn proizvodi seme ratarskih kultura, konkretno seme kukuruza. Pored kukuruza šećerca Uniona F1, proizvodimo i seme za furažnog kukuruza. Superior Corn danas nudi tržištu kukuruz „Bećar F1”, „ Sremac F1”, „Delija F1” i „Šumadinac F1”, koji su u rangu evropskih hibrida. Naše iskustvo u proizvodnji semena povrća i naša logistika daju nam dobru osnovu za dalji rad na ovom polju. Superior Corn u saradnji sa LK hibridima ima veliku gen banku linija kukuruza gde se ukrštanjem dobija oko 400 hibrida svake godine.

DELIJA F1

Tip hibrida: Dvolinijski

Delija F1 je hibrid FAO 600 grupe zrenja. Zrno je u tipu poluzubana, krupno i srednje dugo. Masa 1000 zrna 415 g. Otporan je na poleganje i tolerantan na bolesti lista, stabla i klipa. Genetički potencijal rodnosti u navodnjavanju dostiže 13- 14 t/ha zrna. Zrno je veoma kvalitetno ( poluzuban sa većim delom rožastog endosperma) koji se koristi za tzv.„ suvu preradu kukuruza“. Preradom se dobija kvalitetno brašno, kukuruzni griz, a koristi se i za proizvodnju kvalitetne stočne hrane.

SREMAC F1

Tip hibrida: Dvolinijski

Sremac F1 hibrid FAO 550 grupe zrenja. Zrno je u tipu zubana, krupno i dugačko. Masa 1000 zrna 410 g. Otporan je na poleganje i visoko tolerantan na bolesti lista, stabla i klipa. Hibrid se odlikuje visokim genetičkim potencijalom rodnosti, pa se može koristiti kako za proizvodnju zrna, tako i za spravljanje kvalitetne silaže. Postiže veći prinos zelene mase od 12- 18 % u odnosu na druge hibride sličnih karakteristika.

ŠUMADINAC F1

Tip hibrida: Dvolinijski

Šumadinac F1 je hibrid FAO 450 grupe zrenja. Zrno je u tipu zubana, vrh zrna je žute, a bokovi i ledja crvenkasto- žute boje, krupno i dugačko. Oklasak je crvene boje. Masa 1000 zrna 385g. Otporan je na poleganje i tolerantan na bolesti lista, stabla i klipa. Hibrid se odlikuje visokim genetičkim potencijalom rodnosti i daje maksimalne prinose pri obezbedjenju odgovarajuće tehnologije gajenja.

BEĆAR F1

Tip hibrida: Dvolinijski

Bećar F1 je hibrid FAO 600 grupe zrenja. Zrno je u tipu zubana, krupno i zdravo. Masa 1000 zrna 385 g. Ovaj hibrid je izuzetno otporan na poleganje i visoko tolerantan na bolesti lista, stabla i klipa. Pripada grupi najrodnijih hibrida. U ogledima postiže prinos veći od 13t /ha zrna. Bere se beračima klipa i kombajnima za zrno. Zdravi klipovi se izuzetno dobro čuvaju u koševima i drugim savremenim skladišnim objektima.

UNION F1

Union F1 je trolinijski hibrid kukuruza šećerca standardnog kvaliteta, FAO grupe 400, što znači da tehnološku zrelost dostiže za 80-85 dana od nicanja. U to vreme ima oko 25% suve materije, sa oko 4% šećera. Zrno je krupno, žute boje. Klip je visoko nasađen, 120-130 cm od osnove, krupan, dužine 22-25 cm, sa 14-16 redova, dobro obučen i zdrav. Daje visoke i stabilne prinose u različitim sezonama.

Union F1 je tolerantan na sušu, tako da daje visoke i stabilne prinose u različitim sezonama. Prinos klipova je 12-14 t/ha, a zrna oko 8 tona. Po hektaru se potroši od 12-15 kg semena, u zavisnosti od frakcije, tj. krupnoće zrna.

INKA F1

Inka je srednje rani hibrid kukuruza šećerca poboljšanog kvaliteta. Iz prolećne setve za berbu stiže za oko 80 dana od nicanja. Biljka je umereno bujna sa 1-2 klipa. Zaperci se vrlo retko javljaju. Preko 70% biljaka su unikumi – imaju samo po jedno stablo. Dužina klipa je 18-22 cm. Broj redova zrna – 16. Zrno je žuto, duboko, mekano, sočno, ukusno i vrlo slatko. Optimalna zrelost nastupa za 23-25 dana od oplodnje.

Superior Line

Novo u Superiorovoj ponudi je i program semena Superior Line namenjen baštovanima i hobi povrtarima. Ovo je ponuda koja će vam uštedeti novac. Broj semena u kesicama je prilagođen vašim potrebama a sve što je preostalo na vama je dobar „tajming setve”. Za vas smo odabrali sorte na osnovu ukusa, lakog uzgajanja, prilagodljive našoj klimi i izuzetnog performansa.